Voorkom vals alarm met rookmelders volg deze 10 tips


Het voorkomen van valse brandmeldingen is belangrijk om te zorgen dat rook- en hittemelders effectief blijven werken en om onnodige paniek en kosten te vermijden. Hier zijn 10 tips om valse meldingen te voorkomen:

1. Correcte Plaatsing

  • Keukens en badkamers: Vermijd het plaatsen van rookmelders direct in keukens of badkamers waar kookdampen en stoom valse alarmen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan hittemelders.
  • Ventilatieopeningen: Installeer melders niet direct naast ventilatieopeningen of ventilatoren waar luchtstromen stof en vuil kunnen aanzuigen.
Hebben we een rookmelder die af en toe af gaat kijk dan of de locatie waar deze rookmelder hangt wel de juiste locatie is.
Een rookmelder verplaatsen om valse meldingen te voorkomen dan is het belangrijk dat we moeten weten waar we de rookmelder moeten ophangen.

2. Regelmatig Onderhoud

  • Schoonmaken: Maak rookmelders regelmatig schoon om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een zachte doek of een stofzuiger met een zachte borstel.
  • Inspecteren: Controleer de melders regelmatig op insecten en spinnenwebben die zich binnenin kunnen nestelen en valse alarmen kunnen veroorzaken.
Het schoon houden van de rookmelder voorkomt valse meldingen en het schoon maken hoeft niet veel werkt te zijn.
Wel is het belangrijk dit af en toe even te doen,, Kijk hier hoe we een rookmelder schoon houden

3. Gebruik van de juiste melder

  • Optische rookmelders: Gebruik optische (foto-elektrische) rookmelders in ruimtes waar smeulende branden waarschijnlijker zijn, zoals in de buurt van woonkamers.
  • Hittemelders: Gebruik hittemelders in garages, keukens en stoffige omgevingen waar rookmelders gevoelig zijn voor valse alarmen.
Heeft u een berging waar u misschien een elektrische fiets heeft staan, hang daar dan een hittemelder op.
Kijk hier wat er kan gebeuren met een elektrische fiets accu

4. Vermijd roken en andere activiteiten in de buurt van melders

  • Roken: Vermijd roken onder rookmelders, aangezien sigarettenrook het alarm kan activeren.
  • Kaarsen en wierook: Houd kaarsen, wierook en andere rookproducerende items uit de buurt van rookmelders.
Ook tijdens gourmetten kan er een beetje rook vrij komen. Is dit te veel dan kan de rookmelder ook een rookmelding geven dat is een ophoping van gourmet rook en daar reageert de rookmelder ook op.

5. Ventilatie

  • Goed ventileren: Zorg voor goede ventilatie in ruimtes waar veel damp of rook kan ontstaan, zoals keukens en badkamers. Open ramen of gebruik afzuigventilatoren tijdens het koken of douchen.
Hang een rookmelder nooit in de buurt van een open raam of een airco.
Door de luchtstroming kan er of geen rook in de melder komen of te veel luchtstroming en dus ook stof. Als er stof voor de rooksensor komt kan deze een melding gaan geven.

6. Gebruik van de hush-knop

  • Tijdelijke demping: Als je rookmelder een hush-knop heeft, gebruik deze dan om het alarm tijdelijk te dempen bij bekende niet-noodsituaties zoals kookdampen. Dit voorkomt dat je het alarm volledig uitschakelt.

Testen van de rookmelders is zeer belangrijk.
Zo weet u of de rookmelder nog goed werkt.
TIP test voor de vakantie de rookmelder en heeft een rookmelder met vervangbare batterij vervang deze dan voor de vakantie.
Dit voorkomt dat de rookmelder gaat piepen als u op vakantie bent en de Brandweer er bij moet komen.
En terug van vakantie ook gelijk alle rookmelders even testen.

7. Controleren van batterijen en stroomvoorziening

  • Batterijstatus: Controleer regelmatig de batterijstatus van melders met een testknop. Zwakke batterijen kunnen leiden tot valse alarmen.
  • 230V melders: Zorg ervoor dat melders die op netstroom werken correct zijn aangesloten en een back-up batterij hebben.
Koop een rookmelder met een batterij die 10 jaar mee gaat.
Dan hoeft u niet elk jaar of soms twee keer per jaar batterijen vervangen.
Kijk hier voor rookmelders met 10 jaar batterij

8. Correcte installatie

  • Instructies volgen: Volg de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de melders op de juiste manier zijn geplaatst en functioneren.
Als u koppelbare rookmelders heeft is het belangrijk de instructies van de fabrikant op te volgen hoe de rookmelders gekoppeld moeten worden.
Het koppelen is vaak niet moeilijk het is alleen even weten hoe het moet
Kijk hier voor het koppelen van rookmelders 

9. Up-to-date houden

  • Vervang oude melders: Rookmelders hebben een beperkte levensduur, meestal rond de 10 jaar. Vervang ze tijdig om te zorgen dat ze betrouwbaar blijven werken.
Elke rookmelder moet na 10 jaar worden vervangen.
Al heeft u een rookmelder gekocht van € 300,- 10 jaar is 10 jaar en dan moet die worden vervangen.
Op elke rookmelder staat een productie datum ( dit is verplicht ) 10 jaar na de productie datum moet u de rookmelder vervangen.
Kijk hier voor de levensduur rookmelder.

10. Insecten weren

  • Insectenwerende middelen: Gebruik indien nodig insectenwerende middelen in de buurt van melders om te voorkomen dat kleine beestjes binnenkomen en valse alarmen veroorzaken.
Kijk uit met sommige insectenwerende middelen in een spuitbus.
Als we deze richting de rookmelder spuiten kan het zijn dat de rookmelder daar op reageert en dus direct een brandmelding geeft.
Dit heeft  te maken met de druppeltjes die voor de rooksensor langs gaan.
Stuit nooit zo een middel direct in de rookmelder. Dit middel kan op de rooksensor gaan zitten en de boel verstoren en alleen maar meer valse meldingen geven omdat dan de rooksensor vies is geworden.
Kijk dus uit hoe u dit middel spuit.

Wat weten we nu?

Door deze tips te volgen, kun je de kans op valse brandmeldingen aanzienlijk verminderen en ervoor zorgen dat je rook- en hittemelders effectief blijven werken. Regelmatig onderhoud, juiste plaatsing, en gebruik van de juiste melder voor de juiste omgeving zijn cruciaal voor betrouwbare branddetectie.


Hebben we rookmelders die we moeten vervangen omdat ze ouder zijn dan 10 jaar of omdat ze misschien kapot zijn.
Lever ze dan in bij een inzamelpunt voor recycling
Gooi rookmelders nooit weg bij het huisvuil, Lees hier waarom een rookmelder niet in de container mag.