Als een koolmonoxide melder afgaat, is het belangrijk om snel en zorgvuldig te handelen omdat koolmonoxide (CO) een zeer giftig gas is dat levensgevaarlijk kan zijn. Hier is een uitgebreide uitleg van de stappen die je moet volgen:

1. Blijf kalm

Het is belangrijk om kalm te blijven om effectief te kunnen handelen.

2. Ventileer de ruimte

  • Open alle ramen en deuren: Zorg ervoor dat er frisse lucht naar binnen komt en het koolmonoxide kan ontsnappen.

3. Verlaat het gebouw

  • Verlaat onmiddellijk het gebouw: Breng jezelf en alle anderen in het gebouw in veiligheid. Vergeet huisdieren niet.
  • Raak geen elektrische schakelaars aan: Koolmonoxide kan explosief zijn, dus het is beter om geen vonken te riskeren.

4. Bel de hulpdiensten

  • Bel 112: Meld dat de koolmonoxidemelder is afgegaan en geef je locatie door.
  • Vermeld mogelijke symptomen: Symptomen van koolmonoxidevergiftiging kunnen hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, verwardheid, en bewusteloosheid zijn. Meld deze aan de hulpdiensten.

5. Wacht op professionele hulp

  • Wacht buiten op hulpdiensten: Ga niet terug naar binnen totdat de hulpdiensten hebben bevestigd dat het veilig is.

6. Controle en reparatie

  • Laat de ruimte controleren: De brandweer of een professionele monteur zal de oorzaak van de koolmonoxide lekkage opsporen en verhelpen.
  • Laat je apparaten controleren: Alle apparaten die koolmonoxide kunnen produceren, zoals boilers, verwarmingen, kachels en geisers, moeten worden geïnspecteerd en gerepareerd indien nodig.

7. Gezondheid controleren

  • Bezoek een arts: Iedereen die aan koolmonoxide is blootgesteld, moet een arts raadplegen, zelfs als ze zich goed voelen. Symptomen kunnen vertraagd optreden.

8. Onderhoud en preventie

  • Laat je melder nakijken: Zorg ervoor dat je koolmonoxidemelder goed werkt en plaats extra melders indien nodig, vooral in de buurt van slaapkamers en in ruimtes met apparaten die koolmonoxide kunnen produceren.
  • Regelmatig onderhoud: Laat je gas- en verbrandingstoestellen regelmatig onderhouden door een erkende professional om toekomstige problemen te voorkomen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, kolen, olie en benzine.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwarring, en in ernstige gevallen, bewusteloosheid of de dood.

Hoe vaak moet ik mijn koolmonoxide melder testen?

Test je koolmonoxidemelder minstens één keer per maand en vervang de batterijen ten minste eenmaal per jaar, tenzij anders aangegeven door de fabrikant.

Het volgen van deze stappen kan levens redden en ernstige gezondheidsschade voorkomen. Zorg ervoor dat iedereen in je huishouden weet wat te doen in het geval dat de koolmonoxidemelder afgaat.

Herkennen van koolmonoxide vergiftiging